Är du medveten om den ökade stressnivå?
Har du någonsin känt dig överväldigad av arbetsbördan och samtidigt känt det som en stor utmaning att lyckas få till balansen på företaget genom att söka hjälp eller göra förändringar? Många av mina klienter beskriver just den här känslan när de kontaktar mig. Ofta har de också tappat medarbetare som valt gå till annat företag för att få en rimligare arbetsbelastning.
Det är inte ovanligt att uppleva en ökad risk för utmattning i dagens stressiga arbetsklimat. Enligt färsk statistik från Försäkringskassan har antalet stressrelaterade sjukskrivningar femdubblats i Sverige sedan början av 2010-talet. I december 2022 var över 42 000 personer sjukskrivna på grund av stress, vilket är den högsta nivån på över 17 år.
Det är framför allt kvinnor som drabbas av stressrelaterad utmattning. Av de sjukskrivna i december 2022 var 79 procent kvinnor. Stressrelaterade sjukskrivningar utgör också en större andel av samtliga sjukskrivningar för kvinnor än för män. Däremot mår många män dåligt i tystnad och färre söker hjälp.
Strategier för att minska stress
Det finns flera strategier och åtgärder som arbetsgivaren kan göra för att effektfullt minska stress på arbetsplatsen. Några förslag är att:
- Skapa balans i arbetsbelastning: Se till att arbetsuppgifterna fördelas jämnt och realistiskt mellan medarbetarna. Undvik överbelastning genom att tydligt kommunicera prioriteringar och sätta rimliga deadlines.
- Främja tydlig kommunikation: En öppen och ärlig kommunikationsmiljö där medarbetare känner sig hörda och respekterade kan minska osäkerhet och därmed stress.
- Ge möjligheter till återhämtning: Se till att medarbetarna har regelbundna pauser och möjlighet att ta riktiga lunchraster där de kan koppla av. Främja en kultur där det är accepterat att ta tid för återhämtning.
- Implementera flexibilitet: Erbjud flexibla arbetstider eller möjlighet att arbeta hemifrån vid behov. Det kan bidra till att minska medarbetarnas pendlingstid och ge en bättre balans mellan arbete och privatliv.
- Erbjud stresshanteringsverktyg: Tillhandahåll resurser för stresshantering och mental välmående, såsom workshops, kurser eller tillgång till en professionell samtalspart.
- Förbättra arbetsmiljön: Skapa en trivsam och ergonomiskt anpassad arbetsplats. Se till att det finns tillräckligt med dagsljus, frisk luft och möjlighet till fysisk aktivitet.
- Främja teamarbete och stöd: Bygg en stark teamkultur där medarbetare stöttar och hjälper varandra. Ge möjligheter för teamaktiviteter och gemensamma mål.
- Utveckla ledarskapskompetens: Utbilda chefer och ledare i att hantera stress och främja en hälsosam arbetsmiljö. Starkt ledarskap är avgörande för att skapa en stressfri atmosfär.
Stressrelaterad utmattning drabbar alla
Det är viktigt att förstå att stressrelaterad utmattning inte bara påverkar individen utan också teamet, ledaren och signalerar en större problematik i arbetslivet. Det är ett tecken på att arbetsgivare behöver fånga upp och hantera stressproblematiken innan den blir för stor. Jag märker också att det finns ett stort behov av att lära sig mer om hur man kan hantera stress men också vilka symtom som uppkommer vid stress
Under pandemin sjönk antalet stressrelaterade sjukskrivningar tillfälligt eftersom tempot drogs ner och många aktiviteter ställdes in, men sjukskrivningarna har det senaste året börjat öka igen.
Upplever du en ökad stressnivå på företaget?
Om du känner igen dig i den här problematiken på ditt företag och vill ta steg mot att skapa en mer balanserad arbetsmiljö och livsstil, så finns jag här för att stödja dig. Låt oss tillsammans utforska strategier för att hantera stress, skapa tydliga gränser och främja långsiktig hälsa och välbefinnande.
Registrera dig för en konfidentiell diskussion om hur vi kan arbeta tillsammans för att förebygga utmattning och främja en hälsosam arbetsmiljö.
Vill du veta mer om hur du kan minska stressen? Här får du fler tips och möjlighet göra ett stresstest.