Väldigt många vågar inte berätta på arbetet när de är stressade, mår psykiskt dåligt eller har krämpor som påverkar arbetsförmågan. De upplever bland annat rädsla att inte få förståelse, verka svag och riskera missa befordran.
Det får i sig en förödande konsekvens både för företaget och för personen. För företaget innebär det inte alltför sällan en ökning av korttids- och långtidsfrånvaro, sjuknärvaro, produktions och kvalitetsbortfall. Ändå hör man ibland av företagare att det inte är något de har att göra med.
För personen i sin tur innebär det att det tar längre tid innan den får stöd i sitt mående. Dessutom försämras måendet ännu mer eftersom personen behöver bära bördan, skammen och hålla fasaden uppe vilket gör att det tar mer energi än det behöver.
Jag vet att utifrån erfarenhet och mina coachingssessioner att det är oerhört många som lider där ute och tror att de är ensamma om sin upplevelse.
Jag ser att företagen förlorar mycket på att inte vara mer öppna med att det är ok att må dåligt ibland och uppmuntra sin personal att berätta hur de mår. Alla mår dåligt någon gång. Genom det kan personen få stöd i tid, kanske går det anpassa arbetsuppgifterna lite under en tid men bara genom att man får berätta mår personen bättre. Av den anledningen är det oerhört viktigt ha det hälsofrämjande arbetssättet där man minskar skammen och den psykiska hälsan samtidigt som produktion och kvalitet ökar.
Många företagare tycker att det är svårt att veta hur man gör. Det är där jag kommer in med kartläggning, föreläsningar och We Care.
#arbetsmiljö #psyksisk hälsa #stress #chef #ledare #medarbetare #produktion #kvalitet