Vi har det så bra så vi behöver inte göra några direkta åtgärder för att få medarbetarna att stanna, hör jag företag ibland säga. Till saken hör att när vi pratar vidare visar det sig att de ofta har personer som har slutat och är sjukskrivna.
Jag ser också att alla företag behöver jobba med dessa delar oavsett om de har en god struktur och bra sammanhållning eller om de inte har det.
Det blir också så tydligt när jag gör Kartläggning av aktiva åtgärder mot diskriminering hos företag som sökt investeringsstöd. I de fallen krävs det att företaget gör just en sådan kartläggning för att få ut det stöd de sökt pengar för.
Det är inte alla företag som är positiva i första skedet trots att de får stöd för även den åtgärden. Det som är roligt är att det förändras med tiden då de får resultatet och förstår nyttan med det.
Ett exempel på ett företag som just gjort en sådan kartläggning är Inpipe som är ett företag med god struktur och bra tankar omkring sina medarbetare. Trots det finns det alltid något att arbeta med. När jag gör olika åtgärder blir det också ett par extra objektiva ögon som kommer utifrån och granskar och ställer frågor man inte ställt sig förut. Jag tänker att alla företag som är mån om sina medarbetare och chefer borde någon gång ibland ta in någon utifrån eftersom det möjliggör att de faktiskt kan åtgärda det som skaver i stället för att det blir större problem och medarbetarna slutar. Dessutom ser ni då också om det finns strukturer hos er som hindrar mångfald vilket i sin tur skapar hinder för att anställa vissa medarbetare.
Visste du förresten att du som arbetsgivare är skyldig att arbeta för att förebygga, undanröja, utreda och åtgärda att diskriminering finns? Dessutom kan medarbetare kräva diskrimineringsersättning om arbetsgivaren inte vidtagit åtgärder eller utrett när den fått kännedom om att det eventuellt sker.
Hur tänker ni på er arbetsplats gällande att arbeta förebyggande?