
När vi talar om företags framgång och arbetsplatsens dynamik, är det en sak som ofta glöms bort: återgång och omstart. Att du hjälper dina medarbetare att komma tillbaka till sina roller efter en paus eller från ett distansarbete kan vara lika viktigt som att anställa dem första gången. Det blir lätt att du tänker att personen vet ju hur det är att arbeta här men mycket har ofta hänt sedan personen arbetade sist.
Av den anledningen är ”reboarding” viktigt. Reboarding är en strategi som fokuserar på att göra det lättare för medarbetaren att komma tillbaka till arbetsplatsen samtidigt som de också snabbare kommer in i produktionen. Det gör också att starten för medarbetaren blir så smidig och meningsfull som möjligt vilket gör att den trivs och känner sig välkommen.
Vad kan då reboarding göra för ditt företag? Här är några av fördelarna:
- Engagemang och Produktivitet: Genom att erbjuda en strukturerad och vänlig återgångsprocess kan medarbetaren känna sig uppskattad och motiverad att återvända till sina arbetsuppgifter med ny energi.
- Kulturbevarande: Genom reboarding förstår medarbetaren hur företagskulturen är och det hjälper till att bibehålla och förstärka din företagskultur. Detta kan bidra till att bevara sammanhållningen i teamet.
- Kostnadsbesparingar: En effektiv reboarding-process minskar risken för att medarbetare hoppar av efter sin paus och sparar därmed företaget både tid och pengar på att rekrytera och utbilda nya medarbetare.
Hur kan du skapar du då en framgångsrik reboarding-strategi?
- Anpassa Individuellt: Varje medarbetare är unik. Anpassa reboarding-planen efter medarbetarens specifika behov och förväntningar.
- Tydlighet Är Nyckeln: Se till att förklara förväntningarna, ändringarna och resurserna tillgängliga under återgången.
- Träning och Utbildning: Erbjud nödvändig upplärning och utbildning för att säkerställa att medarbetare är uppdaterade och redo att arbeta.
- Mentorskap: Utse en mentor eller stödsystem för att hjälpa medarbetaren att lättare komma tillbaka.
- Feedback och Uppföljning: Ge möjlighet för medarbetaren att vad den tycker och tänker. Följ upp regelbundet för att säkerställa att allt fungerar som det ska.
- Uppdatera medarbetaren om vad som hänt sedan sist och hur organisationen och rollerna ser ut nu. Då slipper medarbetaren uppleva en osäkerhet och känna sig okunnig.
Är du redo att göra reboarding till en nyckelstrategi för att behålla och stärka ditt team?
Hör av dig om du vill ha hjälp på vägen eller vill diskutera liknande frågor på Arbetsgivarnätverket som startar den 20/10.